top of page

Merel & Fien in Zambia

Blog

Zoeken
  • Foto van schrijverFien Burm

Afscheid nemen bestaat niet

Mwashibukeni!

Onze laatste week in Zambia zit er op! Met een lach en een traan namen we afscheid van onze klasjes en ons avontuur in Zambia.


Maandag 28 mei

Maandag kregen we beiden bezoek van onze docenten op school. Deze waren razend benieuwd naar wat wij hier hebben gedaan :)


Fien

Maandagmorgen was de voorlaatste dag school. We hebben verder gewerkt aan de letter 'ch' en de kinderen vonden het fantastisch om woordjes te maken met de klikklakboekjes. Het blijft echt fantastisch om ze hiermee bezig te zien. De les verliep echt super! Tijdens de oefeningen kregen de leerlingen ook huiswerk mee, waardoor ons lesje taal iets langer duurde. Daarna zijn we gestart met de lessen wiskunde met de aftrekslang en hadden we bezoek van de docenten en Peggy. Fester wou zich, denk ik, bewijzen, want al snel was het meer zij dat les aan het geven was dan ik. Na de speeltijd was ze nergens te vinden en wou ik wel echt met mijn lesje over België beginnen. Dit was zeer moeilijk in het begin zonder Bemba-vertaling en ik was zeer blij dat ik na een half uurtje eindelijk hulp van Fester kreeg. De les verliep al veel beter!

Merel

Maandag ben ik gestart met het introduceren van de hoeken (figuren) aan de hand van een verhaal met de vingerpopjes. Ieder vingepopje had zijn eigen kenmerk en zijn eigen stemmetje. Dit vonden de kleuters de max om naar te luisteren! Ze deden zelfs de stemmetjes na. Na het verhaal hebben we de hoeken (figuren) ingeoefend met de vormmonsters. De monsters aten enkel hun eigen vorm op. Als het juist was, was het 'hmmmmmm, lekker'. Als het fout was, was het 'eeeiiii, ik lust je niet'. Nadien was het een laatste keer tijd voor het hoekenwerk samen met juf Merel. Het waren spelletjes over de hoeken (figuren) en de letter u. Na de break was het tijd voor mijn les van België. Daarin hebben we veel minder gedaan dan ik had verwacht, omdat de kleuters het zo leuk vonden om bepaalde spelletjes te blijven spelen. Ik was met een vliegtuig naar Zambia gekomen, dus kwam er uiteraard een bewegingstussendoortje over een vliegtuig aan bod. Ik had mijn koffer meegenomen en in mijn koffer zaten er verschillende foto's over België. De eerste foto was een foto van manneke pis en dit was de meest grappige activiteit. De kleuters begrepen niet dat een bloot mannetje 'wiwi' aan het doen was. Uiteraard hebben we ook zelf een waterstraaltje gemaakt met onze mond. Nadien was het tijd voor een proefactiviteit met uiteraard chocolade. Lekker smullen was dat! We hebben de dag afgesloten met relaxatie en dan was het tijd om naar huis te gaan.


Dinsdag 29 mei

Dinsdag was het ons laatste dagje school en besloten we om samen een activiteit te doen. Doordat Fien vroeger begon, had zij nog een lesje taal gegeven over de nieuwe letter 'sh'. Deze verliep al zeer goed, jammer genoeg was Maira, de leerkracht van 1B ziek en had Fien wat extra kindjes in haar klas. Nadien nog een kort lesje wiskunde met de aftrekslang. De leerlingen vonden deze echt de max en speelden tijdens de break zelf met de handpop. Na het onthaal bij de kleuters kon onze gezamenlijke activiteit beginnen. Eerst hebben we gedanst op 'waka waka' van Shakira. De kinderen vonden dit echt de max! Daarna was het tijd voor enkele spelletjes buiten. Samen met Merel haar stagiaire verliep dit zeer goed! Dan een kort relaxatiemoment voor de kleuters (aangezien ze een beetje gek werden van de drukke kindjes van grade 1) en ook Fien heeft enkele rustige spelletjes gespeeld met haar klas op het voetbalplein. Nadien hebben we samen nog enkele spelletjes gespeeld met de hele groep en is Merel met drie van haar kleuters om onze frietjes geweest. Deze gingen normaal om 11u klaar zijn, maar de medewerkers van Shalom moesten zelfs nog om de aardappelen gaan! Achja, het is en blijft hier nog steeds Afrika. Na 3 kwartier wachten waren de frietjes eindelijk klaar en wat waren onze kindjes blij met dit afscheidscadeau! Het was een super afsluiter van een super stage!


Woensdag 30 mei

Woensdagmorgen konden we het ons toch niet laten om nog een laatste keer afscheid te nemen van onze klasjes. Rond 9u zijn we nog een laatste keer afscheid gaan nemen. Eerst zijn we naar de deputy en de directrice gegaan. Deze stonden al te popelen om samen met ons op de foto te gaan. Na een korte fotoshoot mochten we van de directrice nog een tekstje schrijven in het logboek van de school. Daarna was het tijd om afscheid te nemen van onze klasjes. Een traan of honderd kon hier uiteraard niet ontbreken. De klasjuffen waren zo dankbaar voor alles dat we hier hadden gedaan. Na school zijn we snel naar de vvob gegaan om de laatste papieren in orde te brengen. In de namiddag hebben we onze docenten vervoegd op de workshop om te vertellen over de materialen dat we hier hebben uitgewerkt voor wiskunde. De deelnemers waren echt geïnteresseerd en onze presentatie toonde aan dat de spelletjes en werking van België ook werkt hier in Zambia. Na de workshop was het tijd om vlug vlug de laatste dingen in te pakken, want samen met onze docenten vertrokken we richting Kabwe.


Donderdag 31 mei

Donderdagvoormiddag hebben we Kabwe ontdekt. Na lang treuzelen en twijfelen hebben we dan toch gevraagd of we een kijkje mochten nemen in een privéschool dat we waren tegengekomen. We werden er onmiddellijk warm verwelkomd. Eerst zijn we door de gangen van grade 8 - 12 gewandeld. Daarna werden we verwelkomd in de leraarskamer. We werden uitgenodigd om mee naar de baby class te gaan kijken. Niet wetend wat te verwachten volgenden we de twee mannen. De baby class was super! Je gaat het bijna niet geloven, maar deze school heeft 3 kleuterklassen: de baby class, de middle class en de pre-grade class. We werden in elk klasje warm verwelkomd en Fien is uiteraard ook een kijkje gaan nemen in de klas van grade 1. Wat een wereld van verschil met de klasjes in Mkushi! De leerkrachten waren super dankbaar dat we hun school hebben bezocht en ook wij waren blij dat we een kijkje zijn gaan nemen. Nadien terug naar het hotel en voor de eerste keer in 3 maand tijd kregen we commentaar op ons shortje. Dit was ongepaste kledij.

Voor de namiddag hebben we ons dan maar weer omgekleed en er stond terug een workshop op de planning. Opnieuw hebben we verteld over onze materialen rond wiskunde dat wij hier hebben uitgewerkt. Terug was er heel veel interesse, wat we zeer leuk vonden. 's Avonds stond de debriefing van de vvob op het programma. Met een lach en een traan blikten we terug op onze Zambiaanse ervaring. We sloten onze dag af met een etentje samen met de docenten en Corine. Het is eens iets anders eh :)


Vrijdag 1 juni

Vrijdagmorgen nog een laatste keer onze valiesjes toegedaan om met onze koffers vol nieuwe ervaringen richting Lusaka te vertrekken. Na weer een fantastische busrit van 3u stonden we op het busstation in Lusaka. Hier werden we al direct geholpen door de buschauffeurs. Anders zou de plaatselijke bevolking iets te opdringerig zijn en onze valiezen uit onze handen trekken. Zij hebben ons geholpen om af te spreken met Siza, de taxichauffeur van de vvob. Na lang heen-en-weer gebel zaten we eindelijk in de taxi richting het vvob-kantoor. Daar hebben we nog even voor school gewerkt om daarna te genieten van ons laatste dagje in Zambia. We zijn naar het shoppingcenter geweest om nog een laatste Zambiaanse ijsje. Om 18u vertrokken we richting de luchthaven, eerst onze bagage op het kantoor gaan halen en dan hop via een shortcut van Siza naar de luchthaven. We dachten even: 'Waar zijn we nu aan het rijden?'. Siza's shortcut ging door de sloppenwijken van Lusaka en we reden recht door de markt richting de luchthaven. Dan eindelijk op de luchthaven. Onze laatste momenten op Zambiaanse grond waren aangebroken en om half 10 vertrokken we richting Dubai!


Zaterdag 2 juni

Na een slapeloze vlucht kwamen we vandaag aan in Dubai. Met de metro gingen we terug richting gate A. Daar eerst een lekker ontbijtje en dan enkele dutjes tijdens het wachten! We kunnen het beiden niet geloven dat ons avontuur er bijna opzit en dat we iedereen van onze families en vrienden terug gaan zien!


Tot straks!


Groetjes,

Merel & Fien

67 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page